Bulk SMS

 

BulkSMS je pojam pod kojim se razumijevaju SMS usluge bazirane na jednosmjernoj komunikaciji od davatelja usluge/informacije prema krajnjem korisniku mobitela. Uglavnom se radi o marketinškim/promotivnim informacijama, koje su za samog korisnika mobitela besplatne, a interes davatelja usluge je isključivo u marketingu. IPT omogućava korištenje ovakve usluge na tri najčešća načina:

  • davatelj usluge posjeduje vlastitu aplikaciju i bazu podataka i sam generira i šalje SMS poruke prema krajnjim korisnicima u realnom vremenu, a sve to koristeći IPT-ove SMS web servise (aplikativni pristup)
  • davatelj usluge koristi tzv. IPT SMS Control Panel na kojem može slati poruke prema grupama korisnika, definirati grupe korisnika, definirati predloške poruka s varijabilnim dijelovima poruke, uploadati datoteku (npr. iz drugog informatičkog sustava) s personaliziranim porukama, te pratiti statistiku svojih aktivnosti
  • davatelj usluge dostavlja IPT-u na jednom od elektroničkih medija u elektroničkom obliku podatke za slanje

Osim šesteroznamenkastim (do 1.9.2013 peteroznamenkastim) kratkim kodovima davatelj usluga se krajnjim korisnicima mobitela može predstavljati i alfanumeričkim nizovima do 11 znakova. To je posebno interesantno i efektno u marketinškom smislu, jer se pošiljatelj nedvosmisleno identificira primatelju u samom prikazu "broja" s kojeg je SMS poruka došla.